Ηράκλειο και ενετικά τείχη : η πολεοδομική σχέση - Γκολέμης, Κωνσταντίνος
[ Η συνύπαρξη μιας πολυσύνθετα αναπτυσσόμενης επαρχιακής πόλης όπως το Ηράκλειο με όλα τα προβλήματα της, με ένα μνημείο μεγάλης κλίμακας όπως τα επιβλητικά ενετικά τείχη του, αποτελεί μια πραγματική πολεοδομική πρόκληση που η πράξη δυστυχώς έχει αποδείξει, ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους, σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Ποιοι οι λόγοι που δεν βοήθησαν αυτό το ζευγάρι να αγαπήσει ή τουλάχιστον να καταλάβει, ο ένας τον άλλο ? Πότε άρχισε η διαφωνία τους? Ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση αυτή σήμερα? Πόσα ακόμη ερωτήματα και τελικά πόσες ελπίδες έχουν για ένα κοινό μέλλον που δεν μπορεί να είναι άλλο από μια πιο αρμονική συμβίωση? Η σχέση αυτού του πολεοδομικής κλίμακας μνημείου με το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, είναι το θέμα που θα προσπαθήσω να διερευνήσω μέσα από αυτή τη διάλεξη, με στόχο να εντοπιστούν τα προβλήματα αλλά και πιο σημαντικό, οι αιτίες που τα δημιούργησαν και μέσα από τον εντοπισμό τους να διαφανούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για αναβάθμιση της μεταξύ τους σχέσης, με τη λειτουργική τους ένταξη στην πόλη..].