Εξέργεση παρισινών προαστίων-πολεοδομική πολιτική κατοικίας - Μάντζαρη, Μαρία
[ Στην εργασία αυτή, επιχειρείται η ανάλυση των φαινομένων βίας που σημειώνονται τις τελευταίες δεκαετίες στα Παρισινά προάστια, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Νοέμβρη του 2005 κι η αναζήτηση της σχέσης τους με την πολεοδομική πολιτική που ακολουθήθηκε στη Γαλλία κατά τη μεταπολεμική κυρίως περίοδο. Για να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το ίδιο το φαινόμενο της εξέγερσης, θα πρέπει να γνωρίσουμε αφενός τις περιοχές στις οποίες εκδηλώνεται κι αφετέρου τα ίδια τα υποκείμενά της. Στην κατεύθυνση αυτή, θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα-παράγοντες που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των προαστίων (αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών, πληθυσμιακών, κοινωνικο-πολιτικών). Επιπλέον, θα γίνει αναφορά σε 3 συγκεκριμένα προάστια για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι γενικές αρχές πολεοδομικής πολιτικής που προωθούνται κεντρικά συγκεκριμενοποιήθηκαν σε 3 περιοχές, διαμορφώνοντας τις προαστιακές συνοικίες Clichy-sous-Bois (Seine-Saint-Denis), Bois l'Abbe (Val de Marne), Beauval και Pierre Collinet (Seine et Marne).].