Αρχαιολογικό μουσείο στην Ηφαιστία της Λήμνου - Κουνίδη, Αικατερίνη
[Στα πλαίσια της πολιτισμικής ανάπτυξης της νήσου Λήμνου, ιδιαίτερα του ανατολικού τμήματός της, προτείνεται η δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στην Ηφαιστία. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντικότερη αρχαία πόλη της Λήμνου μαζί με τη Μύρινα, ένας χώρος δυναμικά εξελισσόμενος από αρχαιολογική σκοπιά, με δυνατότητες απασχόλησης πλήθους επιστημόνων στις επόμενες δεκαετίες σε ανασκαφικά έργα. Το μουσείο θα στοχεύει στην προετοιμασία του επισκέπτη για τον αρχαιολογικό περίπατο στην Ηφαιστία, και στη δημιουργία εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ παράλληλα θα δίνει πληροφορίες για το γειτονικό αρχαιολογικό χώρο των Καβειρίων. Το μουσείο είναι απομακρυσμένο από οικισμούς, στο τέλος μίας διαδρομής με το αυτοκίνητο. Με αυτό το δεδομένο έγινε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας αυτόνομος πόλος έλξης, ένας ζωντανός οργανισμός έτσι ώστε η επίσκεψη σε αυτό να γίνεται όσο το δυνατό πιο ποικίλη με στάσεις και εναλλαγές εντυπώσεων.]