Ένα τζαμί στου Ψυρή : χώρος προσευχής και πολιτισμού - Αγγελάκη, Σοφία
[Η εργασία καταπιάνεται με το ζήτημα του ιερού χώρου, τη σχέση του με τις λειτουργίες και τους κατοίκους της πόλης υπό το πρίσμα του φαινομένου της μετανάστευσης. Οι μισοί μετανάστες της Ελλάδας (περί τους 800.000 είναι καταγεγραμμένοι επίσημα) κατοικούν στην Αττική. Από αυτούς το 40 , στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι , μένει στο δήμο Αθηναίων, στην καρδιά της μητρόπολης. Βρίσκοντας τρόπους ένταξης στη ζωή της πόλης, αναμεμειγμένοι με το γηγενή πληθυσμό, ενισχύουν την πολυσυλλεκτικότητα του αστικού περιβάλλοντος. Στο δίκτυο των ιερών χώρων των κυρίαρχων δοξασιών, έρχονται να προστεθούν χώροι λατρείας άγνωστων ή μη οικείων θρησκειών, η ύπαρξη των οποίων αποτελεί για τις θρησκευτικές ομάδες καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της ταυτότητας τους. Η πολιτική δημιουργίας ή αναγνώρισης των ιερών χώρων μπορεί να εκληφθεί σαν πολιτική ταυτότητας καθώς τα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και πολιτισμικής έκφρασης κατοχυρώνεται και από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Οι θρησκευτικές μειονότητες συναντούν εμπόδια στην άσκηση της πίστης τους. Είναι.. κήπος).]