Μουσείο Θεοφίλου, Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade) - Βέλλιου, Χριστίνα - Παναγιώτα
[Το Μουσείο- Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade) και Μουσείο Θεοφίλου, βρίσκονται στην περιοχή της Βαρειάς του Δήμου Μυτιλήνης, σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Περιστοιχιζόμενα από έναν καταπληκτiκό ελαιώνα,τα δύο αυτά μουσεία αποτελούν ένα σημαντικό πυρήνα πολιτισμού για την πόλη της Μυτιλήνης αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών, καθώς φιλοξενούν το συνολο του εκδοτικού έργου του Teriade και 86 πίνακες του Θεόφιλου, αντιστοιχα. Ο διάλογος με το φως, η ενταξη στο τοπίο αλλά και ο περίπατος-κίνηση σ'αυτο αποτέλεσαν ορισμένες από τις βασικές αρχές οργάνωσης της σύνθεσης. Η επίσκεψη στην περιοχη της Βαρειάς, με σκοπό την ανάγνωση του οικοπέδου, προκάλεσε την δημιουργία σκέψεων αλλά και προβληματισμών. Ο ελαιώνας που συναντήσαμε, μας δημιούργησε αμέσως την επιθυμία να δώσουμε στον επισκέπτη του μελλοντικού μουσείου την ευκαιρία να αναγνώσει άμεσα αυτό τον υπέροχο υπαίθριο χώρο, να τον περπατήσει, να έχει την ευκαιρία να σταθεί ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα. Τα κτίρια που στεγάζουν τα έργα, ανεπαρκή για αυτές τις σπάνιες και σημαντικές.. στάθμευσης.]