Το κατώφλι : η διαλεκτική του μέσα και του έξω - Κασιούμη, Ειρήνη
[Η εργασία αυτή προσεγγίζει την έννοια του κατωφλιού ως του ενδιάμεσου χώρου που υλοποιεί το πέρασμα από έναν χώρο σε έναν άλλο επιτρέποντας τη σύνδεση, τη μετάβαση, τη συνάντηση, και σκηνογραφώντας την πράξη της διάβασης. Προκειμένου να επικεντρώσει στο πέρασμα από τον αστικό χώρο στο χώρο της κατοικίας, χρησιμοποιεί ως παραδείγματα δύο πόλεις: το Amsterdam και τα Ιωάννινα. Η διαφορετικότητα των δύο πόλεων, η βιωματική τους προσέγγιση καθώς και η ανάγκη αντιπαραβολής της ελληνικής πραγματικότητας με τη σκέψη Ολλανδών αρχιτεκτόνων όπως του Aldo van Eyck αποτέλεσαν κριτήρια για την επιλογή τους. Η χρήση τους ωστόσο δεν παρέχει στοιχεία για συγκρίσιμα ένα προς ένα μεγέθη αλλά κυρίως εικόνες πάνω στις οποίες στηρίζεται μια προσέγγιση του κατωφλιού ως φορέα μετάβασης, που προσδιορίζεται από την υλικότητά του και επανερμηνεύεται από την κοινωνική και προσωπική σημειολογία. Με βάση αυτούς τους τρόπους ανάγνωσης του κατωφλιού, διαπιστώνονται οι διαφορετικές εκφράσεις της σχέσης μέσα-έξω και ιδιωτικό-δημόσιο, για να φανεί τελικά η οικουμενική λειτουργία του κατωφλιού ως το τέχνημα..]