Φαληρικός όρμος : κοινωνικός ή ιδιωτικός χώρος? - Κότσιαρη, Αγγελική
[Ο Φαληρικός Όρμος, μαζί με το χώρο του πρώην Ιπποδρόμου είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της κοντινής απόστασης από το κέντρο και της σχέσης της με τις γύρω περιοχές. Είναι η μόνη που έχει μείνει ανεκμετάλλευτη μέσα σε μία ζώνη, από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη, που αναπτύσσεται εμπορικά και επιχειρηματικά και οι ίδιες προθέσεις υπάρχουν και για αυτή. Με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Φαληρικό Όρμο δημιουργήθηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή των Αγώνων. Έπειτα εγκαταλειφθήκαν και σήμερα παραδίδονται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Παράλληλα, ο Ιππόδρομος χτίζεται, επιβαρύνοντας την ήδη πυκνή δόμηση της Αθήνας. Οι ανάγκες της Αθήνας για ελεύθερους χώρους και ελεύθερη χρήση των εγκαταστάσεων από τους πολίτες παραγκωνίζονται όταν το δημόσιο τους παραχωρεί σε ιδιώτες.]