Χώροι κράτησης μεταναστών : τεχνικές εγκλεισμού και υποκειμενοποίησης - Ηλιάδη, Ιουλία
[H λειτουργία των χώρων κράτησης αφορά στην τρίμηνη κατά μέσο όρο κράτηση των μεταναστών χωρίς έγγραφα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Πρόκειται για κράτηση εν όψη απέλασης. Οι χώροι αυτοί συγκροτούν έναν ενιαίο μηχανισμό κράτησης, παρά τις κατά τόπους διαφορές που παρουσιάζουν. Εντοπίζονται στην περίμετρο της επικράτειας, κατά μήκος ακτογραμμών και εθνικών αρτηριών, σε πόλεις ή σε αγροτικές περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουν στον ελλαδικό χώρο ένα δίκτυο εγκλεισμού που μοιάζει με στρατηγική οχύρωση απέναντι σε δυνάμει «εισβολείς» και μαρτυρά το ρόλο της Ελλάδας ως «φράχτη» της Ε.Ε. στις μετακινήσεις από Ασία και Αφρική. Σε επίπεδο λειτουργίας και εσωτερικής οργάνωσής, οι εν λόγω χώροι εμφανίζονται ανεπαρκείς για τη διαβίωση των κρατουμένων, συνωστισμένοι, χωρίς συντήρηση και εξοπλισμό. Πρόκειται για χώρους που με τη ρυθμοποίησή τους, με το διαρκή έλεγχο και περιορισμό των ενεργειών του σώματος των κρατουμένων, με τον εγκλωβισμό και την απομόνωση επιχειρούν να εσωτερικεύσουν τον εγκλεισμό, να πειθαρχήσουν, να προετοιμάσουν τους κρατούμενους..]