Το φως στο έργο του James Turrell : μια αρχιτεκτονική του ελάχιστου - Νάστου, Ευαγγελία
[Ο James Turrell ασχολήθηκε με τις ιδιότητες του φωτός, τις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ του φωτός και του χώρου, την ανθρώπινη και ιδιαίτερα την οπτική αντίληψη. Γίνεται η παρουσίαση του καλλιτέχνη με κριτήριο την αποσαφήνιση των προθέσεων, των απόψεων και των μεθόδων που χρησιμοποιεί, μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων από το έργο του. Ο καλλιτέχνης σχετίζεται με την εννοιολογική τέχνη και τον μινιμαλισμό. Ανήκει σε μια κατηγορία τέχνης που ονομάζεται τέχνη του φωτός και του χώρου [light and space art]. Τα έργα του James Turrell είναι εγκαταστάσεις, είναι χώροι με καλλιτεχνικό και με αρχιτεκτονικό περιεχόμενο. Ο χώρος, το φως και η αντίληψη είναι εξίσου σημαντικά για την αρχιτεκτονική. Κάποια από τα εργαλεία για την κατανόηση του φωτός, τις σχέσεις που δημιουργεί το φως με τον χώρο και την σημασία της αντίληψης σε αυτή τη διαδικασία, μας τα δίνει ο James Turrell, μέσα από το έργο του. Για τις εγκαταστάσεις του χρησιμοποιεί ένα ελάχιστο αρχιτεκτονικής, είναι η αρχιτεκτονική που δημιουργείται από το φως.]