Η κοινωνική κατοικία στην Πορτογαλία την περίοδο της δικτατορίας : το παράδειγμα της συνοικίας του Alvade - Λαβράνου, Μαρία
[Η παραμονή μας στην Λισαβώνα με το πρόγραμμα ERASMUS μας έφερε σε επαφή με την συνοικία του Alvalade, ένα μοντέλο κοινωνικής κατοικίας αισθητά διαφορετικό από τα αντίστοιχα ελληνικά παραδείγματα. Όπως κάθε τι εντάσσεται σε ένα πλέγμα προγενέστερων παραδειγμάτων, προσπαθειών και κοινωνικό-πολιτικών συνθηκών, έτσι και εμείς στην διάλεξη μας, αναζητήσαμε και εντοπίσαμε το υπόβαθρο που γέννησε και το κοινωνικό πλαίσιο που ενέταξε την συνοικία αυτή στην πολεοδομική δομή της Λισαβώνας. Σε αυτή την λογική, το πρώτο κομμάτι της εργασίας μας αφορά στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία στα χρόνια της δικτατορίας του Salazar (1933-1974), στην επιβολή μιας καθεστωτικής αρχιτεκτονικής και στα προγενέστερα παραδείγματα κοινωνικής κατοικίας στην Λισαβώνα, ενώ στο δεύτερο κομμάτι, επικεντρωνόμαστε στην αναζήτηση Ευρωπαϊκών παραδειγμάτων και πολεοδομικών μοντέλων που εφαρμόστηκαν στο ίδιο το Alvalade. Κλείνοντας, κάνουμε μια αποτίμηση της σημερινής κατάστασης, όπως την αντιληφθήκαμε από την προσωπική μας εμπειρία και από τις πληροφορίες, που έχουμε έως σήμερα συλλέξει..].