Συνθέσεις τηε απώλειας - Κουρή, Νικολέτα
[Η παρούσα εργασία βασίζεται σε δύο μεθοδολογικές παραδοχές. Η πρώτη είναι η προτίμηση της παράλληλης ανάγνωσης της ιστορίας και των γεγονότων, τόσο χρονικά όσο και τοπικά, ώστε να μην μελετάται ένα γεγονός ως μέρος της γραμμικής ιστορικής πορείας μια ομάδας ανθρώπων, παρά αυτό καθαυτό, όπως διαφαίνεται από την σχέση του με την ευρύτερη παγκόσμια κατάσταση. Η δεύτερη είναι η θεώρηση της τέχνης ως τον πιο άμεσο μάρτυρα της ιστορίας μιας περιόδου, όχι τόσο ως προς την αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων, όσο ως προς την βιωματική γέφυρα που αυτή αποτελεί προς το πνεύμα μιας εποχής την οποία οι μελετητές δεν έχουν βιώσει. Με όχημα κυρίως την τεχνική και λιγότερο την βιογραφική παρουσίαση και σύγκριση δύο ζωγράφων, που έδρασαν από την εποχή του Μεσοπολέμου μέχρι τη σύγχρονη εποχή, του Έλληνα Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και του Άγγλου Φράνσις Μπέικον, γίνεται μια απόπειρα να ανοιχτεί μια βιωματική γέφυρα προς την εποχή που έφερε μια νέα αφύπνιση και μεταστροφή στην ανθρώπινη σκέψη..].