Η συμβολή της κηπούπολης στον σχεδιασμό των προαστίων - Σαλίχου, Σταυρούλα
[Η διάλεξη διαπραγματεύεται το κίνημα των κηπουπόλεων στη δυτική Ευρώπη και την επιρροή του στον σχεδιασμό των αθηναϊκών προαστίων. Οι ραγδαίες αλλαγές που ακολούθησαν τη βιομηχανική επανάσταση οδήγησαν σε ακραίες κοινωνικές επιπτώσεις, εντοπισμένες κατά κύριο λόγο στο πεδίο της πόλης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες γεννήθηκε η μεταρρυθμιστική σκέψη, η οποία αφορούσε και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Γνήσιο τέκνο της, αποτελεί η ιδέα της κηπούπολης. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αφόρητη διαβίωση στα αστικά κέντρα και να ελεγχθεί η εκτεταμένη προαστιακή ανάπτυξη, η κηπούπολη αποτελούσε ένα μοντέλο που προσπαθούσε να συνδυάσει ένα συνολικό κοινωνικό όραμα με ένα οικονομικό πρόγραμμα. Στόχος ήταν η ισορροπία ανάμεσα στη φύση και τον αστικό χώρο. Εφαρμόστηκε αρχικά στην Αγγλία και παρά την περιορισμένη επιτυχία της ως αυτόνομη αστική οντότητα, γρήγορα μεταδόθηκε και υλοποιήθηκε στα περισσότερα δυτικά κράτη, γιατί παρείχε καλές σχεδιαστικές λύσεις για τα προάστια. Με την επέλαση του μοντέρνου κινήματος παραμερίστηκε, χάριν των υψηλότερων πυκνοτήτων..].