Σύγχρονα λουτρά στην πόλη της Αθήνας - Κονταξάκης, Γεώργιος
[Η διπλωματική εργασία αφορά τη μελέτη και το σχεδιασμό ενός κτιρίου σύγχρονων δημοσίων λουτρών στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται στην οδό Μ.Μελά, στην περιοχή που ονομάζεται Κουντουριώτικα, κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και πίσω από το παλαιό γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η πρόταση που μελετήθηκε, έχει σαν πυρήνα έμπνευσης της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών χαμάμ. Το κτιριολογικό πρόγραμμα και η επίλυση του φωτισμού του εσωτερικού χώρου είναι άλλωστε στοιχεία τους τα οποία ενσωματώνει η τελική λύση. Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης συνίσταται στην ένταξη στην τοπολογία του οικοπέδου δύο αλληλένδετων μεταξύ τους αλλά και αυτόνομων συνθετικών στοιχείων: Του κτιριακού όγκου και της πορείας των κινήσεων διαμέσου του οικοπέδου. Και τα δύο αυτά στοιχεία προκύπτουν ως προέκταση και διαμόρφωση του φυσικού αναγλύφου. Το πιο γοητευτικό στοιχείο που αφορά το σχεδιασμό δημοσίων λουτρών, είναι ο χαρακτήρας που καλούνται να υπηρετήσουν ακόμα και σήμερα, ο οποίος κατά τη γνώμη μας είναι να αποτελέσουν χώρους κοινωνικής δραστηριότητας.. φωτός.]