Η αναλυτική του φωτός στο θρησκευτικό κτήριο Ronchamp - Χαραλαμποπούλου, Μαρία
[Ένα από τα πιο γνωστά κτήρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής είναι η εκκλησία Notre Dame Du Haut του Le Corbusier, στη Ronchamp της Γαλλίας (η ίδια η εκκλησία είναι ευρέως γνωστή ως Ronchamp). Στόχος της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η προσέγγιση αυτού του κτηρίου βάση της χρήσης του φωτός από τον αρχιτέκτονα, η οποία είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Θα δούμε παρακάτω πως το φως είναι το μέσο το οποίο επιλέγει ο Le Corbusier, όχι απλά για να δημιουργήσει ένα θρησκευτικό κτήριο, αλλά για να δώσει ένα νέο ορισμό στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Το φως γίνεται κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα στο κτήριο και τον επισκέπτη. Μοιάζει να τον καθοδηγεί σε κάθε του γωνιά για να του προσφέρει εν τέλει αυτό που αποζητά κανείς σε τέτοιους χώρους: το δέος, την ηρεμία, τη γαλήνη και την ψυχική ανάταση].