Άνοιξη Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και Άνοιξη : μία "αρχιτεκτονική" θέαση του φιλμικού χώρου - Γρηγορίου, Μικαέλα
[Αφετηριακό σημείο και αφορμή της διάλεξης αυτής στάθηκε η ταινία (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και άνοιξη) και η πολύσημη σχέση του ανθρώπου με τον χώρο, την οποία θεμελιώνει. Προσεγγίζουμε το κινηματογραφικό γεγονός το οποίο στην υψηλή του στιγμή φανερώνει τις ερμηνευτικές διακυμάνσεις του χώρου και την οντολογική σχέση των ηθοποιών με αυτόν. Παρουσιάζουμε λοιπόν στην διάλεξη αυτή με συστηματικό τρόπο τις ιδέες εκείνες που δεν εντοπίζονται εύκολα σε ένα ηθικό, κοινωνικό σύστημα από την πολλαπλή θέαση της ταινίας. Αρχικά εκθέτουμε κάποια μεθοδολογικά προβλήματα που ανέκυψαν από την γνωριμίαμας με εικόνες επηρεασμένες από την ανατολή στην ποιότητα, στην διάρθρωση και την εικονοποιητική λειτουργίατου χώρου. Θίγουμε τις θεωρητικές παραδοχές, οι οποίες μας βοήθησαν να μελετήσουμε τον φιλμικό χώρο της ταινίας. Παραθέτουμε λεπτομέρειες από την υπόθεση του έργου, και εντοπίζουμε τις σκηνές-εικόνες, οι οποίες μας κέντρισαν με την αρχιτεκτονική τους διάρθρωση..].