Η παραδοσιακή κατοικία στα Γιάννενα - Γιοβάνος, Αντρέας
[Από την περίοδο της μεγάλης ακμής των Ιωαννίνων, στα τέλη του 18ου αιώνα ως την καταστροφή του 1820-22, ελάχιστα είναι τα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που σώθηκαν. Η επιθυμία των κατοίκων για αποκατάσταση του ένδοξου παρελθόντος, τους οδηγεί στην ανοικοδόμηση της πόλης με βάση τον πρότερο αυθεντικό, παραδοσιακό αρχιτεκτονικό τύπο. Το γεγονός αυτό, μας οδηγεί στο να θεωρήσουμε (Ζαχος,1928. 295-6) πως η μελέτη των διασωθέντων αρχιτεκτονικών δειγμάτων της εποχής απο το 1822 ως τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, μας παρέχει το σύνολο των σημαντικότερων πληροφοριών για την ανάγνωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην πόλη, την περίοδο της ακμής της, πριν την καταστροφή. Στα χρόνια που ακολουθούν (την περίοδο αυτή και κυρίως μετά την καταστροφή του 1869) θα αρχίσουν σταδιακά να δυεισδύουν πολλά νεοκλασσικά στοιχεία στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική , σημαίνοντας μια καινούρια περίοδο όχι μόνο στην αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του αρχιτεκτονικού τύπου που ακολουθεί το γιαννιώτικο σπίτι συναντώνται..].