"Lisboa, capital do nada" : αστικά κενά-γειτονιές θωράκισης και έκφρασης της διαφορετικότητας - Θραβάλου, Σταυρούλα
[Η παρούσα διάλεξη αναφέρεται σε μια περιοχή της Λισσαβώνας, τη Marvila, που συγκεντρώνει μία σειρά από ενδιαφέροντα φαινόμενα και αντιθέσεις. Μέσα από την αναδίπλωση της ιστορίας της Marvila διαπιστώνουμε το αποτύπωμα της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της πόλης στην περιοχή. Το πρώτο παραγωγικό μοντέλο της αγροτικής παραγωγής διαδέχεται η ολοκληρωτική μετατροπή του τοπίου σε βιομηχανικό στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα η Marvila είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές κατοικίας της Λισσαβώνας, κατοικούμενη κυρίως από μετανάστες. Οι ελλείψεις σε υποδομές και ζωντανούς υπαίθριους χώρους, η ανεργία, η κυριαρχία του αυτοκινήτου και η αποσπασματικότητα είναι από τους κύριους λόγους υποβάθμισης του δήμου που βρίσκεται σήμερα στα όρια της γκετοποίησης. Τη σύγχρονη εικόνα της Marvila συνθέτει το παιχνίδι των αντιθέσεων που είναι πρόδηλο αν ξεναγηθεί κανείς στα χωμάτινα δρομάκια και τις μεγάλες λεωφόρους της Marvila, στις αδόμητες εκτάσεις και τα πολυώροφα κτίρια των γειτονιών της, τα παλιά μοναστήρια και τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια. Το φαινόμενο της αλλαγής χρήσης,..].