Μεταλλάξεις στο τοπίο της Πτολεμαϊδας - Αλεξανδρίδης, Ανδρέας Π
[Η εργασία ξεκινά με μία εισαγωγική αναφορά στον όρο «τοπίο». Υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία για την εννοιολογική διερεύνηση του όρου «τοπίο»για αυτό η προσπάθεια που γίνεται εδώ είναι να παρουσιαστεί ένας αριθμός από αντιλήψεις και θεωρήσεις περί την έννοια του τοπίου και τον συσχετισμό των αντιλήψεων αυτών με την ανθρώπινη δράση ή καλύτερα αντίδραση σε αυτό. Η προσπάθεια που κατέβαλε ο άνθρωπος να ελέγξει το περιβάλλον του, με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που προέκυψαν μετά την βιομηχανική επανάσταση και η επέμβασή του στην φύση ώστε να κεφαλαιοποιήσει τους φυσικούς πόρους είναι η αφετηρία μελέτης. Πεδίο έρευνας είναι το λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας και τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη που βρίσκονται στο υπέδαφός της, τα οποία εκμεταλλεύεται το ελληνικό κράτος από τις αρχές του '50. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι οι μεταλλάξεις στο τοπίο της Πτολεμαΐδας. Σκοπός είναι η καταγραφή των μεταλλάξεων αυτών. Να κατανοήσουμε τον μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για αυτές τις μεταλλάξεις και να συνειδητοποιήσουμε το εύρος και το μέγεθος της..].