Κέντρο αποκατάστασης για παιδιά και νέους με αναπηρίες - Παρασχιάκου, Μαρία
[Τα παιδιά που περιθάλπτει το συγκεκριμένο κέντρο, έχουν υποστεί τις συνέπειες των πολεμικών συρράξεων ,σε βαθμό τέτοιο που εχει επιρρεάσει σημαντικά την ψυχική και φυσική τους κατασταση. Ο πόλεμος , σαν ανεμοστρόβιλος σάρωσε όλα τα δεδομένα της ζωής τους , σαν μια δύνη που ρούφηξε τα πάντα.. Το κέντρο πραγματοποιείται για να δώσει σε αυτά τα παιδιά, εκτός απο ουσιαστική ιατρική βοήθεια και την αίσθηση της ασφάλειας , της προστασίας . σαν ενα κέλυφος. Το κέλυφος του Ναυτίλου ή του σαλιγκαριού, ο ανεμοστρόβιλος, η δύνη εμφανίζουν την ίδια σπειροειδή καμπύλη, την ισογώνια σπείρα Στην ισογώνια σπείρα το χρονικό στοιχείο υπεισέρχεται πάντα . Eίναι μια έκφανση της ίδιας της ζωής . Το παρελθόν δεν αλλάζει όμως πάντα υπάρχει το νέο, το μέλλον που αναπτύσσεται. Το στοιχείο της σπείρας λοιπόν θα εμφανίζεται στο κτίριο μας ως κεντρικη ιδέα δίνοντας έτσι μια χρονική έννοια , μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον που αναπτύσσεται ,χώρις όμως να χρειάζεται (ακόμα και αν ήταν δυνατόν) να αλλάξουμε το παρελθόν.]