Κέντρο εξυπηρέτησης-τεκμηρίωσης ερευνών "ΠΥΛΟΣ" 2007 - Καρζής, Βασίλης
[ΤΑ ΕΝ ΠΥΛΩ.ένα μουσείο πόλης στη σημερινή Πύλο Το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας είναι ένα μουσείο πόλης στην Πύλο Μεσσηνίας. Αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ με την πόλη αυτή είναι το πολυσήμαντο του λήμματος «Πύλος» .Δεν αναφέρεται μόνο στη σημερινή πόλη,αλλά αντιπροσωπεύει και μια ευρύτερη έννοια τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. ΙΣΤΟΡΙΚΑ,και σε βάθος χρόνου, η περιοχή έχει να επιδείξει συνεχή παρουσία.Οι πρώτες καταγεγραμένες αναφορές την τοποθετούν στον 20π.Χ αιώνα στα πλαίσια της Μεσοελλαδικής εποχής. Τρία είναι τα γεωγραφικά σημεία στα οποία χωροθετείται η πόλη της Πύλου καθόλη την ιστορική της εξέλιξη. Η πρώτη Πύλος,η Πύλος του Πύλου,σημαντικού βασιλιά,εμφανίζεται κατά την Μυκηναϊκή Εποχή ,οπότε και η περιοχή έρχεται στο προσκήνιο για πρώτη φορά. .αναφορά στο Νέστορα και το ανάκτορο του.. κτίριο.]