Η αρχιτεκτονική του εντυπωσιασμού : όταν το κτίριο ξεπερνά τα όρια - Νικολοπούλου, Μαρία
[Η εργασία αφορά την αρχιτεκτονική που 'παρεκκλίνει' από τους μέχρι σήμερα γνωστούς γεωμετρικούς κανόνες, με απρόβλεπτες και εξεζητημένες μορφές. Πρόκειται για κτίρια τα οποία έχουν τέτοιες μορφές που θυμίζουν γλυπτικά έργα. Είναι τελείως αντισυμβατικά, δεν ακολουθούν τα δεδομένα του περιβάλλοντός τους, ενώ έχουν υλοποιηθεί για να εκπλήσσουν ή να σοκάρουν. Για τη μελέτη αυτού του φαινομένου, επιλέχθηκαν τρία παραδείγματα: το 'Κουτί', μια προσθήκη σε κτίριο γραφείων του Eric Owen Moss (Los Angeles), το μουσείο Guggenheim του Frank Gehry (Bilbao) και η 'Σπείρα', μια μη υλοποιημένη πρόταση προσθήκης σε μουσείο, του Daniel Libeskind (Λονδίνο). Τα παραπάνω θεωρήθηκαν αντιπροσωπευτικά μιας Αρχιτεκτονικής των τελευταίων χρόνων, με τον Gehry να πυροδοτεί τη συνεχή εμφάνιση μιμητών, με αποτέλεσμα 'λαμπερά' κτίρια τέτοιου είδους. Ερευνάται η σχέση τους με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Πώς λειτουργεί αυτή η Αρχιτεκτονική του εντυπωσιασμού με τις καμπύλες, τις στραβές γωνίες, τις ρευστές επιφάνειες; Η έμπνευσή τους βασίζεται αποκλειστικά στη μορφή τους ή και στη λειτουργία επίσης;].