Συνέργειες : η κινηματογραφική κατασκευή - Πασσιά, Παναγιώτα
[Θα προσπαθήσουμε μια ανάγνωση της ταινίας του Andrei Tarkovskij, 'Η Θυσία', το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη γυρισμένη το 1986. Κατά το γύρισμά της γνώριζε ότι θα πέθαινε από καρκίνο και κατά κάποιο τρόπο συγκεφαλαίωσε το πλήθος των φιλοσοφικών ερωτημάτων που τον απασχολούσαν από τις προηγούμενες ταινίες του,΄Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν΄(1962), ΄Αντρέι Ρουμπλιόφ΄(1969), ΄Σολάρις΄(1972), ΄Ο καθρέφτης΄(1975),΄Στάλκερ΄(1979),΄Νοσταλγία΄(1983). ΄Η Θυσία΄ είναι μια ταινία με ανορθόδοξους αφηγηματικούς και διαρθρωτικούς κώδικες την οποία προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε για να διερευνήσουμε την σχέση του αντιληπτού με το μη αντιληπτό, την σχέση του αντικειμένου με την περιέχουσα πολιτισμική συνθήκη του, τον τρόπο συγκρότησης των ταυτοτήτων. Θα περιηγηθούμε την ταινία και ως προς το αφηγηματικό και ως προς το δομικό επίπεδο προσπαθώντας να κατανοήσουμε τους τρόπους και τις μορφές με τις οποίες συνεκδηλώνεται ο χώρος και το υποκείμενο.]