Ανώνυμος ελληνική φωνογραφική εταιρία Columbia (1930-1991) : 60 χρόνια συμμετοχής στον ελληνικό πολιτισμό - Λιβεράκου, Έλλη
[Το θέμα αυτό, αφορά την καταγραφή της ιστορίας του εργοστασίου της Columbia, ενός χώρου που συνέβαλε καταλλυτικά στη διάδοση και στην εξέλιξη της ελληνικής μουσικής, (και κατ'επέκταση καί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς) αλλά καί της τεχνολογίας και της οικονομίας. Το εργοστάσιο της Columbia υπήρξε η πρώτη βιομηχανική μονάδα παραγωγής δίσκων στην Ελλάδα και μέχρι και τη δεκαετία του 70, ήταν και η μοναδική. Σε αυτήν παρήχθη το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής μουσικής, από το 1930, μέχρι και το 1991 οπότε και έκλεισε. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της πορείας, από τις πρώτες μουσικές καταγραφές, στις αρχές του αιώνα μας, έως το κλείσιμο του εργοστασίου αλλά και οι διαδικασίες που οδήγησαν σε μία κατάληξη διαφορετική από αυτήν που θα ήταν αναμενόμενη για έναν τέτοιον ιστορικό χώρο. Επίσης, εμπεριέχεται περιγραφή του εργοστασίου, της λειτουργίας του, του εξοπλισμού, καθώς και των επιμέρους κτισμάτων. Ειδικότερα, περιγράφεται το κτήριο Α, που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο και συνοδεύεται και από κατασκευαστική ανάλυση].