Πλωτές κατασκευές : μορφές και παραδείγματα μια εναλλακτικής αρχιτεκτονικής - Βανδώρου, Αναστασία
[Με την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης αλλά και την αντίστοιχη ανάπτυξη της βιομηχανίας και της αστικής εκμετάλλευσης πολλές χώρες ανά τον κόσμο παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα πληθυσμιακής αύξησης και έλλειψης εκμεταλλευόμενης γης. Οι πλωτές κατασκευές δίνουν μια διέξοδο στο πρόβλημα αυτό. Έχοντας αποδειχθεί ιδιαίτερα λειτουργικές και οικονομικά συμφέρουσες, αποτελεσματικές στις πλημμύρες καθώς και αρκετά φιλικές με το περιβάλλον βρίσκουν εφαρμογή στον πολιτιστικό, αθλητικό, τουριστικό καθώς και χωροταξικό τομέα, με έργα υποδομής μικρής και μεγάλης κλίμακας. Οι πλωτές κατασκευές εντάσσονται σε δυο κύριες κατηγορίες : τις πλωτές (pontoon type) και ημι-πλωτές (semi submersible type). Η κατασκευαστική τους διαφορά εστιάζεται στα ιδιαίτερα φορτία που δέχονται, στα πρωτότυπα θεμέλια που απαιτούν, στους τρόπους στήριξης τους αλλά και στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι πλωτήρες τους, όπως επίσης και η "άνω κατασκευή", η οποία εξυπηρετεί τις διάφορες λειτουργίες τους].