Στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα - Βασιλείου - Μακχούλ, Ρόης
[Η Λευκωσία είναι μια πόλη της οποίας ο ιστός έχει διαμορφωθεί από δύο διαχωριστικά στοιχεία. Τα τείχη και η τάφρος αποτελούν το διαχωριστικό στοιχείο ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα πόλη. Με την Τουρκική εισβολή το 1974 η Νεκρή Ζώνη χωρίζει την Κύπρο σε Βόρειο και Νότιο τμήμα και διαπερνά τη Λευκωσία διαμέσου του περιτειχισμένου κέντρου της. Αντίστοιχα, λοιπόν, η Νεκρή Ζώνη αποτελεί το διαχωριστικό στοιχείο μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος της Λευκωσίας, Συνεπώς, παρουσιάζεται ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον στην εύγλωττη ανάγνωση της ιστορίας της πόλης μέσα από δύο ισχυρά «όρια», που διαιρούν την Λευκωσία σε αστικά πεδία τα οποία αντιστοιχούν στην εικόνα της πόλης σε κάθε μία από τις κυριότερες περιόδους της ιστορίας της. Η Νεκρή Ζώνη και η Τάφρος αποτελούν χωρικά κομμάτια της πόλης, που δέχονται δυνάμεις από τα εκατέρωθεν αστικά σύνολα. Στην περίπτωση της τάφρου αντιμετωπίζουμε μία αστική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική διαφορά, που συστήνει διαφορές στον τρόπο λειτουργίας του κάθε αστικού υποσυνόλου. Στην περίπτωση της Νεκρής Ζώνης αντιμετωπίζουμε.. άποψης.]