Επανάχρηση στάβλων στο λιμένα Θεσσαλονίκης : κέντρο ιστορίας και λειτουργίας του λιμένα - Μπόνιος, Απόστολος
[Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του ιστορικού κέντρου της πόλης και σε άμεση επαφή με τον αστικό ιστό. Στο ύψος της 3ης προβλήτας του λιμανιού, βρίσκεται η περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού ενώ εκατέρωθεν αυτού εκτείνεται η περιοχή της παλιάς βιομηχανικής ζώνης της Θεσσαλονίκης. Στα επόμενα χρόνια το κυκλοφοριακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα αναμένεται να αλλάξει με 3 έργα: το μετρό, τη νέα οδική είσοδο στη Θεσσαλονίκη από Εθνική Οδό και τη διάνοιξη της υποθαλάσσιας αρτηρίας για τη παράκαμψη του ιστορικού κέντρου. Το συγκρότημα των στάβλων βρίσκεται μεταξύ της 2ης κ της 3ης προβλήτας. Αποτελείται από πέντε κτίσματα κατασκευασμένα κατά το μεσοπόλεμο τέσσερα εκ των οποίων σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί ενώ το πέμπτο υπολειτουργεί. Ο λόγος είναι ότι από τη δεκαετία του '70 και μετά δεν υπήρχε πλέον η ανάγκη παραμονής των ζώων στο λιμάνι λόγω της χρήσης των containers όπου τοποθετούνταν πλέον σφαγιασμένα. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει τα κτίρια προστατευόμενα και διατηρητέα και τα εντάσσει στο ευρωπαϊκό.. οικομουσείου.]