Πολεοδομική παρέμβαση στη δυτική τάφρο των Χανίων - Αποστολάκη, Ειρήνη
[Ο σχεδιασμός της τάφρου ουσιαστικά συνεπάγεται την διαχείριση ενός ορίου και ο βασικός στόχος είναι αυτό το όριο να γίνει ένας συνδετικός κρίκος, ένας μεταβατικός χώρος. Παρατηρώντας τις μέχρι τώρα προσεγγίσεις πόλης και τείχους διαπιστώνουμε ότι υπήρξαν τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Η πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή στην οποία η πόλη κατεβαίνει στην τάφρο και πολιορκεί για άλλη μια φορά το παλιό φρούριο. Η παρατήρηση αυτή με οδήγησε να σκεφτώ πως θα μπορούσα στην αδιαμόρφωτη δυτική τάφρο να "κατεβάσω" την πόλη. Το κατέβασμα αυτό θα πρέπει προφανώς να γίνει μέσω του αντιτειχίσματος. Στην περίπτωση της δυτικής τάφρου, το αντιτείχισμα είχε κατασκευαστεί σημειακά μόνο εκεί που δεν υπήρχε βράχος. Σήμερα τμήμα του έχει καταρρεύσει και από τα αφύλακτα αυτά σημεία η πόλη μπορεί να κατέβει στην τάφρο και να δημιουργήσει σ' αυτήν ένα καινούριο σκελετό που την οργανώνει σεβόμενος τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της. Και ενώ αυτά τα κατεβάσματα, αυτές οι λωρίδες, έχουν μια ισχυρή αναφορά στην πόλη και πολιορκούν το φρούριο, η βασική πορεία κινείται κατά μήκος.. ανάμεσά τους.]