Η γέφυρα της Καρύταινας : αποκατάσταση, ανάδειξη - Καλογεροπούλου, Μαρία
[Στην περιοχή της Καρύταινας κυλάει ο Λούσιος ποταμός, ο οποίος διασχίζει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας. Στη συμβολή του με τον Αλφειό, υπάρχει μια παλιά, βυζαντινή γέφυρα, από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στον τόπο μας. Έχει μήκος 50 μέτρα και πέντε τόξα με ποικίλα ανοίγματα. Σήμερα σώζονται μόνο τα τρία τόξα, ενώ το τμήμα που έχει καταρρεύσει έχει αντικατασταθεί από μια ελαφριά ξύλινη κατασκευή. Στη δυτική πλευρά της γέφυρας βρίσκεται ένας μικροσκοπικός ναΐσκος. Στο πνεύμα μιας επέμβασης προστασίας της γέφυρας και ανάδειξης της περιοχής διατυπώνονται οι εξής προτάσεις: δημιουργία διαδρομών με δραστηριότητες παρατήρησης του ποταμού, αποκατάσταση της γέφυρας και των υδρόμυλων και κατασκευή ενός χώρου παρατήρησης. Η πρότασή για τη Βυζαντινή γέφυρα, πέραν της αποκατάστασης περιλαμβάνει και τη μερική αναστύλωση των τόξων που έχουν καταρρεύσει, με κομμάτια τους που βρίσκονται πεσμένα στα νερά του ποταμού. Κατά τη δεκαετία του 50 κατασκευάστηκε μια νέα γέφυρα από οπλισμένο σκυρόδεμα στο ίδιο σημείο. Πρόκειται για μια από τις πρώτες γέφυρες από.. καθηλωτική.]