Ίχνη και μνήμες Αχαρνών - Μαρκοπούλου, Αναστασία - Χριστίνα
[Λαμβάνοντας υπ' όψη την μακρόχρονη ιστορική διαδρομή του δήμου Αχαρνών, παράλληλα με την έλλειψη χώρων εκτόνωσης και χώρων στέγασης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου και τέλος την ανάγκη συγκέντρωσης των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, επιλέγουμε να δημιουργήσουμε έναν πολυδιάστατο και πολυλειτουργικό χώρο με την αρχική προσέγγιση του όρου της αρχαίας στοάς, ως τόπου καλλιέργειας του πνεύματος, ως τόπου ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών. Πρόθεση είναι η δημιουργία αντίστοιχου χώρου για την εποχή μας, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα για εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, οργάνωση πληροφοριών σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν του δήμου με σκοπό την «αναστήλωση» της ιστορίας του, εκδηλώσεις πολιτισμού, εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, δραστηριοποίηση τοπικών συλλόγων, δυνατότητα ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών για θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος. Ουσιαστικά επιδιώκουμε να συνδυάσουμε την αφύπνιση της μνήμης και τα ερεθίσματα του σήμερα, έναν χώρο αναγνωρίσιμο και ανοιχτό στους πολίτες.]