Δημόσιοι υπαίθριοι χώροι + κουλτούρα υπαίθριας διαβίωσης στη σύγχρονη Αθήνα - Χάλκου, Δάφνη Σταυρούλα
[ Η εικόνα της σύγχρονης πόλης και ο τρόπος ζωής σε αυτή είναι ένα από τα πιο καίρια θέματα που απασχολούν τους αρχιτέκτονες του αστικού τοπίου αλλά και τους κοινωνιολόγους. Η διάλεξη αυτή επικεντρώνεται στους δημόσιους υπαίθριους χώρους της Αθήνας ως μέρος του συνολικού αστικού τοπίου της και στην κουλτούρα της υπαίθριας διαβίωσης σε αυτή ως αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τρόπου ζωής που επικρατεί στην χώρα μας. Αρχικά, γίνεται μια ανάλυση των δύο εννοιών για να γίνουν κατανοητοί οι όροι αυτοί, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους και το τι αντιπροσωπεύουν μέσα στην πόλη και στην κοινωνία της. Το επόμενο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην σύγχρονη Αθήνα και στις αιτίες που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο επηρέασαν τους δημόσιους υπαίθριους χώρους της και την κουλτούρα της υπαίθριας διαβίωσης σε αυτή. Η αναλυτική αυτή παρουσίαση συγκριτικά με την επεξήγηση των δύο εννοιών στο πρώτο κεφάλαιο, βοηθάει να αντιληφθούμε τις αλλαγές που έχει υποστεί το περιεχόμενο των δυο βασικών όρων εξαιτίας της σύγχρονης κοινωνίας και του τρόπου ανάπτυξης της πόλης των Αθηνών..].