Ο τεχνητός φωτισμός ως εργαλείο σύνθεσης του εμπορικού χώρου και της εταιρικής εικόνας - Μπακόλα, Ελένη
[Ο φωτισμός, ως νέο 'υλικό δόμησης' έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού: ορίζει δομημένο χώρο, αναδεικνύει τα χρώματα, αποκαλύπτει τις περίπλοκες λεπτομέρειες της υφής και της φόρμας ενώ έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει δραματικά την ατμόσφαιρα κάθε χώρου, ικανοποιώντας λειτουργικά και αισθητικά τις ανάγκες των χρηστών του. Ερευνώντας, λοιπόν, την εξέλιξη του φωτισμού ως εργαλείο αρχιτεκτονικής σύνθεσης του χώρου, γίνεται αντιληπτό το πλήθος των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους επιτυγχάνεται η σύμπραξη αρχιτεκτονικής και φωτισμού. Στην περίπτωση του εμπορικού χώρου, η σύμπραξη αυτή κατευθύνεται ταυτόχρονα από την καταναλωτική φιλοσοφία που διαπνέει το σύγχρονο σημείο πώλησης. Η μεθοδολογία προσέγγισης που ακολουθείται βασίζεται επομένως σε μία κριτική και αισθητική θεώρηση των πρακτικών φωτισμού που εφαρμόζονται στον εμπορικό χώρο, ως προς δύο κατευθύνσεις: τόσο ως προς τη σύνθεση του χώρου, όσο και ως προς την εξυπηρέτηση των σύγχρονων μηχανισμών προσέλκυσης του καταναλωτή..].