Ο χώρος.. ο οικείος.. ο φιλόξενος.. - Λάτση, Τερψιχόρη
[Στην παρούσα διάλεξη, όπως προδίδουμε και από τον τίτλο της, πραγματευόμαστε τις έννοιες της οικειότητας και της φιλοξενίας σε σχέση με το χώρο και τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτές. Κατά τη διαδικασία αυτή προσπαθoύμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το χώρο, διότι η αντίληψη επηρεάζει την άποψή μας καθώς και τη στάση μας απέναντι σε αυτόν. Μέσα από την προσέγγισή μας αυτή αναδεικνύουμε το πώς ο χώρος μάς επηρεάζει με τέτοιο τρόπο που να αντανακλάται σε κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής. Ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο κάποιος προσεγγίζει το χώρο και κινείται σε αυτόν αντικατοπτρίζει την ιδιαιτερότητα της αντίληψης. Θέτουμε ερωτήματα όπως τα παρακάτω: Γιατί ένας χώρος αρέσει σε κάποιον ενώ σε κάποιον άλλο δεν αρέσει; Πώς γίνεται να νιώθουμε οικεία κάπου που κάποιος άλλος δε νιώθει; Γιατί ένας οικείος χώρος μπορεί να μην είναι φιλόξενος ή το αντίστροφο; Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτά, και να βρούμε πού ακριβώς συγκλίνουν και αποκλίνουν οι έννοιες της οικειότητας και της φιλοξενίας, προσεγγίζουμε φιλοσοφικές και ψυχολογικές θεωρίες..].