Η μετάβαση από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό και η χωρική οργάνωση στις βόρειες κάτω χώρες - Σκούφογλου, Μάνος
[Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια να μελετηθούν ταυτόχρονα, από τη μία πλευρά η μετάβαση από το φεουδαλικό στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, και από την άλλη η διαμόρφωση της χωρικής οργάνωσης της περιοχής των Βορείων Κάτω Χωρών (δηλ. της Ολλανδίας) κατά την περίοδο αυτής της μετάβασης (14ος -18ος αιώνας). Η εργασία δομείται σε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος περιγράφονται τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του φεουδαλικού τρόπου παραγωγής, όπως και οι δομικοί παραγωγικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί μέσα από τους οποίους συντελείται η μετάβαση στον καπιταλισμό, τόσο στη γενικότητά τους, όσο και στην ιδιαίτερη ολλανδική τους εκδοχή. Όπου είναι δυνατό εντοπίζονται οι αντανακλάσεις των μετασχηματισμών αυτών σε επίπεδο χωρικής οργάνωσης. Στο δεύτερο μέρος μελετώνται οι χωρικές δομές και μορφές της υπαίθρου και των πόλεων της Ολλανδίας, όχι ως αυτόνομα αντικειμενικά δεδομένα, αλλά ως αντικειμενοποιημένες και εγγεγραμμένες στο χώρο σχέσεις. Έμφαση δίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ολλανδικής αστικοποίησης,..].