Αρχιτεκτονική και μη συνειδητές διεργασίες - Τσουμή, Θεοδώρα
[Αντικείμενο της έρευνας αποτελεί η προσέγγιση της αρχιτεκτονικής μέσω ασυνείδητων διεργασιών. Εξετάζοντας τα ειδικά περιεχόμενα και τους ειδικούς μηχανισμούς του ασυνείδητου, θα δούμε πώς μπορούν να φωτίσουν την ασυνείδητη διεργασία, τόσο κατά την αντίληψη της αρχιτεκτονικής, όσο και κατά την αρχιτεκτονική σύνθεση. Το όνειρο, όπως και η αρχιτεκτονική, διαχειρίζεται συμπυκνωμένο απωθημένο υλικό παραστάσεων. Η Μέριμνα για Παραστασιμότητα, η Συμπύκνωση και η Μετάθεση, που σύμφωνα με τον Freud αποτελούν τους σημαντικότερους μηχανισμούς της ονειρικής διαδικασίας, λαμβάνουν χώρα και κατά την αρχιτεκτονική επικοινωνία. Η αρχιτεκτονική στην προσπάθειά της να δώσει χωρική υλική υπόσταση σε αφηρημένες έννοιες και σχέσεις διαχειρίζεται απωθημένο υλικό παραστάσεων, η πλήρη ανάλυση του οποίου δεν είναι πάντα επιθυμητή από το συνειδητό τμήμα του ανθρώπινου ψυχισμού. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι οι αρχιτεκτονικές μορφές έχουν εξαιρετική τάξη Συμπύκνωσης και ότι οι αρχιτέκτονες κατά την διαδικασία της σύνθεσης διαχειρίζονται συμπυκνωμένο υλικό παραστάσεων,..].