Από το φαλανστήριο στους New Urbanists : εφαρμογές πολιτικής στο αστικό περιβάλλον - Μελισσάρης, Νικόλαος
[Μπορεί μία πολεοδομική παρέμβαση να διαμορφώσει το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα και σε ποίο βαθμό; Κατά πόσον οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να καθορίζονται από χωρικούς συντελεστές; Σε αυτά τα ερώτηματα προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις διαφορες πολεοδομικές σχολές. Από το Φαλανστήριο του Φουριέ, την Κηπούπολη τοu Howard και την σχολή του Σικάγου, μέχρι τις πολεοδομικές ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης, τις νέες πόλεις της Αγγλίας και τέλος τους New Urbanists, σημειώθηκαν προσπάθειες να ενταχθεί η πολιτική μέσα στην πολεοδομική πρακτική. Καθεμία σχολή με το δικό της θεωρητικό υπόβαθρο προσπάθησε να εξυγιάνει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας προτείνοντας συγκεκριμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις βασιζόμενες σε ορισμένα αντικειμενικά μεγέθη όπως η μονάδα γειτονιάς, το αριθμητικό μέγεθος, κ.α. Με τα δεδομένα της σημερινής εποχής και τα προβλήματα που βιώνουμε σε καθημερινή βάση καλούμαστε να δούμε εάν η πολεοδομία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για μία κοινωνική αναδιοργάνωση].