Urban housing-row houses : σύγχρονες κατοικίες μικρών διαστάσεων - Μουτζούρης, Νικόλαος
[Με αφορμή τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις εξελίξεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής προέκυψε και η συγκεκριμένη διάλεξη που σκοπό έχει την αναλυτική παρουσίαση ενός ενναλακτικού τύπου αστικών κατοικιών. Σε παραλληλισμό με τις «εν σειρά» κατοικίες του 18ου και 19ου αιώνα, έχουμε τα σύγχρονα «row houses», που σαν κύριο χαρακτηριστικό, έχουν την δυσαναλογία των διαστάσεων τους. Πρόκειται δηλαδή, για σύγχρονες αστικές κατοικίες, οι οποίες τοποθετούνται κυρίως σε σχισμές του αστικού ιστού. Ακολουθώντας μια αναλυτική προσέγγιση, τοποθετούνται χρονικά τα πρώιμα παραδείγματα, με ταυτόχρονη προσπάθεια καταγραφής των κριτηρίων επιλογής τους. Αναλύονται τα βασικά συνθετικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τύπου κατοικιών (π.χ. η ένταξη τους στον αστίκο ιστό, η οριζόντια και η κατακόρυφη κυκλοφορία, τα υλικά κατασκευής, η πρόσοψη και η πέμπτη όψη, η τυπολογία των ανοιγμάτων τους καθώς και οι τρόποι ηλιασμού και φωτισμού). Η καταγραφή κάποιων χρήσιμων συμπερασμάτων που προκύπτουν κατά την ανάλυση των παραπάνω χαρακτηριστικών καταλήγει στην αναγωγή στην ελληνική πραγματικότητα..].