Αρχιτεκτονική και οινοποίηση : μια σχέση ζύμωσης - Αντωνιουδάκη, Ελευθερία
[Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια προσέγγισης της συνάντησης των δύο πολιτιστικών εκφράσεων, της αρχιτεκτονικής και της οινοποιίας στα πλαίσια της οινικής Αναγέννησης η οποία εύστοχα χαρακτηρίζει την εποχή που διανύουμε. Αναλύονται συγκριτικά τρεις σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις, που έχουν σχεδιαστεί από τρεις αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες, έχοντας διαφορετικό υπόβαθρο κάθε φορά, με σκοπό να ανιχνευτεί ο τρόπος έκφανσης του νέου πεδίου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος σε τρία διαφορετικά παραδείγματα. Θα παρουσιαστεί αρχικά το οινοιποιείο Dominus στην κοιλάδα Napa της Καλιφόρνια, στη συνέχεια το Υsios στην περιοχή οινοκαλλιέργειας του Lα Rioja στην Ισπανία, και τέλος το Solan En cours στην Provence στη Νότια Γαλλία. Η επιλογή και παρουσίαση των τριών οινοποιείων δεν αποτελεί την κριτική αξιολόγηση τους σε σχέση με τα υπόλοιπα αλλά έγινε με γνώμονα την έντονη διαφορετικότητα από πλευράς φορέα/ μετόχου(-ων) που επιλέγει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο οινοποιείο. Η συγκριτική ανάλυση των τριών οινοποιείων έγινε με βάση το υπόβαθρο της κάθε εταιρείας, τους στόχους,..].