Σύγχρονοι landscrapers - Βασιλείου, Λαέρτης-Αντώνιος
[Θέμα της διάλεξης αποτελούν οι landscrapers (γεωξύστες), τα σύγχρονα κτήρια που τοποθετούνται σε κοιλότητες του εδάφους, φυσικές ή τεχνητές. Στην αναζήτηση των ριζών αυτής της αρχιτεκτονικής, γίνεται μια ιστορική αναδρομή καθώς και αναφορά στην land art, σε ουτοπικές μελέτες και στις επιρροές του κινηματογράφου. Φτάνοντας στο σήμερα, αρχικά παρουσιάζονται οι κυριότερες λειτουργίες των κτηρίων landscrapers. Κατόπιν, εξετάζεται με ποιον τρόπο μετασχηματίζουν το ανάγλυφο, είτε αυτό είναι το φυσικό είτε το αστικό περιβάλλον. Στην συνέχεια, υπό το πρίσμα συγκεκριμένων αρχιτεκτονικών ποιοτήτων (φως, υλικό, κίνηση, συμβολισμός), παρουσίαζονται εκτενώς κάποιοι σύγχρονοι landscrapers, άξιοι αναφοράς. Συμπερασματικά παρατίθενται οι λόγοι επιλογής αυτών των κτηρίων (ελαχιστοποίηση κτηριακού όγκου υπεργείως, κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον κ.α.), τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης τους, ενώ γίνεται μια κατηγοριοποίηση τους με βάση τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. Η εργασία κλείνει με ένα ερώτημα για την περαιτέρω εξέλιξη της υπόσκαφης αρχιτεκτονικής,..].