Η πόλη της Αθήνας-η δόμηση στα σύγχρονα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς - Ευθυμίου, Δωροθέα
[ Η ιστορία της πόλης, ακολουθεί την ιστορία του ανθρώπου, βήμα προς βήμα, ο σχετικός ρόλος της, αλλάζει μέσα στην όλη παραγωγική διαδικασία ανάλογα. Ο πρωταρχικός ρόλος της πόλης όμως, σωστότερα η ανάγκη που τη δημιούργησε, παραμένει: η εκπλήρωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και η απ' αυτό επιβαλλόμενη συμβίωση. Η πολεοδομία και ο πολεοδομικός σχεδιασμός κινείται στην εξέλιξη της ιστορίας ως εποικοδόμημα με βάση το κάθε κ-ο σύστημα. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κοινωνία με καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης της παραγωγής. Τον τελευταίο αιώνα όμως στην Ελλάδα έχουμε μπει στο ανώτατο στάδιο του, τον ιμπεριαλισμό. Αντικείμενο λοιπόν της διάλεξης, είναι η ανίχνευση των ιδιαίτερων- νέων στοιχείων σε επίπεδο πολεοδομίας και πολεοδομικού σχεδιασμού, που οφείλονται στις νέες συνθήκες της σύγχρονης κεφαλαιοκρατικής αγοράς. Αυτό θα γίνει σε θεωρητικό επίπεδο μαζί με παραδείγματα από την πόλη της Αθήνας. Για να ξεκαθαριστεί καλύτερα η σχέση τους με τον αστικό χώρο προτείνεται μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει ύστερα από παράλληλη μελέτη της ανάλυσης των χαρακτηριστικών..].