Ενετικά νεώρια Χανίων : επανάχρηση - Ανάγνου, Ελένη
[Η ανασφάλεια της πόλεως των Χανίων στα πρώτα χρόνια της ενετικής αποικιοκρατίας, υποχρέωσε τις τοπικές αρχές να πραγματοποιήσουν μια σειρά από λιμενικά έργα. Από το 1467, λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, μπροστά στον επικείμενο Τουρκικό κίνδυνο, η Βενετία αποφασίζει να εξοπλίσει και να ενισχύσει τις κτήσεις τις με στόλο. Έτσι θεωρήθηκε απαραίτητη η κατασκευή στα λιμάνια της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Χαλκίδας, νεωρίων (Arsenali), τα οποία θα εξασφάλιζαν την προστασία του στόλου τη χειμερινή περίοδο που δεν γίνονταν ναυτικές επιχειρήσεις και παράλληλα θα επέτρεπαν την επισκευή και συντήρηση των πλοίων καθώς και του εξοπλισμού τους. Έτσι θα είχαν πάντα σε ετοιμότητα ένα αριθμό πλοίων έτοιμο να επέμβει όταν χρειαστεί, κερδίζοντας χρόνο μέχρι να έρθει η βοήθεια από τη Βενετία. Σήμερα από το μεγάλο συγκρότημα των 17 νεωρίων, σώζεται μια ομάδα από 7 συνεχόμενους θόλους και ένα ακόμα δυτικότερα, το Μεγάλο Αρσενάλι. Τα νεώρια έχουν υποστεί παραμορφώσεις στη δομή και τη μορφολογία τους, όπως επίσης και πολλές φθορές που οφείλονται στην εγκατάληψη και.. προσθηκών.]