Οι δρόμοι της αρχιτεκτονικής του κρασιού - Καλογεροπούλου, Διώνη
[Η ιστορία του οίνου και της οινοποίησης ξεκινά εδώ και τουλάχιστον 5000 χρόνια. Μαζί με αυτή, εξελίσσεται και η ιστορία της «στέγασής του», ώστε σιγά-σιγά να φτάσει σε αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως οινοποιείο και το οποίο παγιώθηκε στη σημερινή του μορφή την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Από τότε, το κτίριο του οινοποιείου έχει περάσει αρκετές φάσεις εξέλιξης, όμως η όλη διαδικασία «δημιουργίας» του κινήθηκε με σχετικά αργούς ρυθμούς, εφόσον και η οινοποιητική διαδικασία δεν έχει αλλάξει και τόσο ανά τους αιώνες. Η πρώτη χαρακτηριστική διαφορά γίνεται με την είσοδο της τεχνολογίας, οπότε αλλάζουν και προσαρμόζονται οι χώροι, για να υποδεχθούν τα μηχανήματα. Από τότε, οι ρυθμοί επίσης αλλάζουν και ξεκινά μια ταχύτατη εξέλιξη μέσα στον 19ο και τον 20ο αιώνα, η οποία μας εισάγει τελικά στον 21ο με ένα νέο, πολύ σημαντικό όρο, το marketing. Αυτό, παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο παραγωγός αλλά και καταναλωτής αντιμετωπίζουν ένα κτίριο οινοποίησης, αλλά και σε μία γενικότερη αναθεώρηση του τι μπορεί πλέον να μας προσφέρει ο «κόσμος του κρασιού»..].