Ανάπλαση παραλιακού μετώπου : ιστιοπλοϊκός όμιλος Πόρτο Ράφτη - Χορτογιάννη, Ιωάννα
[Το Πόρτο Ράφτη υπάγεται στον δήμο Μαρκόπουλου και ανήκει στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Τόσο η θέση της περιοχής σε σχέση με την Αττική οδό και το νέο αεροδρόμιο, όσο και η ιδιαιτερότητα της μορφολογίας της αποτέλεσαν σημαντικά κριτήρια για την επιλογή της ως περιοχή εκπόνησης της διπλωματικής αυτής εργασίας. Ο ιστιοπλοϊκός όμιλος του Πόρτο Ράφτη, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τέννις, η παιδική χαρά και η ιδιαίτερα εκτενής, αλλά αδιαμόρφωτη περιοχή λασπόλουτρων, έχουν δώσει στην περιοχή χαρακτήρα αναψυχής και αθλητισμού. Αρχική κιόλας πρόθεση ήταν η διατήρηση του χαρακτήρα αυτού, ενοποιώντας τις επιμέρους λειτουργίες και οργανώνοντας τες, έτσι ώστε να αποτελούν πλέον έναν βασικό πόλο αναψυχής για το Πόρτο Ράφτη. Από την αρχή υπήρξε η ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος γραμμικά. Η κυρίαρχη ιδέα που εξυπηρετεί αυτός ο χειρισμός είναι η περιοχή να παραλαμβάνει συνεχώς της βασικές ροές της πόλης, δηλαδή τον κεντρικό δρόμο και τον παραλιακό πεζόδρομο, να τις διαχέει μέσα σε αυτή και να τις συνδέει με την περιοχή της πλαζ του Αυλακιού.. τοπίου.]