Η αρχιτεκτονική_υποστήριξη_της_τρίτης_ηλικίας - Μελαδάκη, Ελένη
[Στα πλαίσια της οργάνωσης της μελέτης, επιχειρείται αρχικά η γενικότερη προσέγγιση του γήρατος μέσω εξειδικευμένων επιστημονικών περιοχών, όπως η Γηριατρική, η Γεροντολογία και η Γηροψυχολογία και αναφέρονται οι αντίστοιχες θεωρίες τους. Επίσης, επισημαίνονται οι φυσιολογικές αλλαγές, που επέρχονται στα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και τα προβλήματα και οι διακρίσεις, που αυτά αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια, επιχειρείται μια περιληπτική περιγραφή της εξέλιξης της δομής της οικογένειας, από την προβιομηχανική μέχρι την σύγχρονη μορφή της και ο τρόπος που αυτή συνέβαλε στην εξασθένιση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της. Παράλληλα, με το πέρασμα των ετών, οι νέες γενιές προωθούνται στο προσκήνιο και η τρίτη ηλικία, που ενσωματώνει τη συνέχεια της κοινωνικής εμπειρίας, παραμελείται. Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, πλέον, η κοινωνική πρόνοια καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ηλικιωμένων με κτιριακές δομές, οι οποίες όμως συνήθως εμφανίζουν ιδρυματικό χαρακτήρα..].