Η πόλη των Χανίων κατά την Ενετοκρατία : ένα πολύβουο μεσαιωνικό λιμάνι της Μεσογείου - Μαραγκουδάκη, Μαριάνθη Αντωνία
[Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, τα Χανιά αποτελούσαν έναν από τους κυριότερους ναυστάθμους της Βενετίας στην Ανατολή. Η απόρροια της οικονομικής ευημερίας, οδήγησε στην εξάπλωση της πόλης εκτός του βυζαντινού τείχους, όπου κατοικούν οι κατώτερες τάξεις. Οι πόλεις αυτές είχαν έναν ιδιαίτερο πολυσύχναστο, πολύβουο και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα από τους εργάτες, τους εμπόρους και τους κάθε λογής επισκέπτες. Η Βενετία δηλώνει την παρουσία της όχι μόνο με μεγάλα έργα, οχυρώσεις, νεώρια, υποδομές, δημόσια κτίρια, κτλ., αλλά με τα σύμβολα της κυριαρχίας της σε όλες τις κτήσεις της: πάνω στις οχυρώσεις, στις πύλες, τα εμβλήματα σε αρχοντικά, οι επιγραφές στα σοκάκια. Όλα μαζί τα παραπάνω δημόσια έργα δημιουργούσαν μια όμορφη πόλη που οι κάτοικοί της την ονομάζανε τότε με καμάρι 'Βενετία της Ανατολής', αποτέλεσμα της ενετικής κυριαρχίας, αλλά της γόνιμης συνύπαρξης των δύο λαών. Κατά την Τουρκοκρατία, αλλά και τους νεώτερους χρόνους τα προβλήματα της πόλης αυξάνουν και η εικόνα της αλλοιώνεται].