Η αρχιτεκτονική της Πάτρας περί το 1900 : αστική πολυκατοικία και πολιτισμός - Κεφαλάς, Δημήτρης
[Όταν τις 4 Οκτωβρίου του 1828 οι Γάλλοι στρατιώτες του στρατηγού Μαζών προήλαυναν στην Πάτρα αντίκριζαν μια πόλη σχεδόν ακατοίκητη. Ο Καποδιστριας διακρίνοντας την σπουδαία γεωπολιτική θέση της πόλης έβαλε σε σχετική προτεραιότητα ανάπτυξης ως κέντρο αγροτικής περιοχής και ως λιμάνι με προοπτικές ανάδειξης σε εμπορικό κόμβο. Έτσι ζήτησε από τον Σταμάτη Βούλγαρη να κάνει το πολεοδομικό σχέδιο της. Μετά την εκπόνηση του πολεοδομικού σχεδίου του Βούλγαρη γύρω στο 1830 αρχίζει η συστηματική ανοικοδόμηση της πόλης. Τα σπίτια της πρώτης περιόδου ήταν απλά και λιτά ως προς την διακοσμηση αποπνέοντας την αυστηρότητα των κλασσικών προτύπων. Στα χρόνια που ακολούθησαν που συμπίπτουν με την οικονομική ευμάρεια της πόλης διακρίνουμε στα πιο πλούσια αρχοντικά και τα δημόσια κτήρια μια πιο περίτεχνη εκδήλωση του νεοκλασικισμού που μας μεταφέρει στη εικόνα του αντίστοιχου αθηναϊκού με την πιο μνημειώδη έκφραση. Η αρχιτεκτονική της Πάτρας κατά την περίοδο που εξετάζουμε είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από την γειτονική Ιταλία αλλά και τα Επτάνησα..].