Αρχαιολογικό μουσείο Κύθνου - Χίου, Δήμητρα
[Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι παλαιότεροι κάτοικοι της Κύθνου ήταν οι Δρύοπες. Κατά τον Στέφανο τον Βυζάντιο ο ηγέτης των Δρυόπων που μετανάστευσαν από την Εύβοια στην Κύθνο προς το τέλος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού ονομαζόταν Κύθνος, από τον οποίο πήρε και την ονομασία του το νησί. Όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Αργότερα βρέθηκε υπό τη ρωμαϊκή κατοχή και αποτέλεσε τόπο εξορίας και ορμητήριο πειρατών. Το 1207 κατακτήθηκε από τους Ενετούς και το 1537 από τους Τούρκους. Έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και ενώθηκε με την Ελλάδα το 1832. Την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, έγινε τόπος εξορίας των αντιφρονούντων. Το 1861 ξέσπασε εξέγερση στη Σύρο, η οποία επεκτάθηκε στην Κύθνο για την απελευθέρωση των εξόριστων.]