Η μορφοποίηση της πόλης στο έργο του Κλεε - Δαμπολιά, Αννεζίνα
[Ο Πάουλ Κλέε ήταν ένας ζωγράφος που άφησε πίσω του ένα μεγάλο ζωγραφικό αλλά και θεωρητικό έργο. Έφτιαξε μια προσωπική φιλοσοφία, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να ερμηνεύσουμε αρχιτεκτονικούς όρους, πέραν του γεγονότος, ότι είναι γενικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε την αρχιτεκτονική μέσα από μια τέχνη που δεν δεσμεύεται από πρακτικούς σκοπούς, τη ζωγραφική. Σκοπός αυτής της διάλεξης ήταν η μελέτη και κατανόηση των έργων του Κλέε με θέμα την πόλη, αλλά και η διερεύνηση της πολυδιάστατης τελικά σχέσης του με την αρχιτεκτονική. Ακολουθώντας τα συμπεράσματα που βγάζει ο Κλέε από την παρατήρηση του φυσικού (κεφάλαιο 1) και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (κεφάλαιο 2), αντιληφθήκαμε το «πώς» και το «γιατί» κατασκεύασε τις μορφές του. Στο 3ο κεφάλαιο, όπου μελετώνται τα έργα του καλλιτέχνη, καταφέραμε να δούμε μια άλλη διάσταση της αρχιτεκτονικής και της πόλης, καθώς αντιληφθήκαμε πλέον την πρόθεση του να παρουσιάσει μιαν εμπλουτισμένη πραγματικότητα, την πραγματικότητα του έργου τέχνης].