Morphosis-χωρική αφήγηση : έκθεση: continuities of the incoplete-Paris 2006 - Μελεσσίδου, Δανάη
[Η εργασία αυτή ασχολείται με την έκθεση Continuities of the Incomplete που παρουσίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο των Morphosis στο κέντρο Pompidou στο Παρίσι, το 2006. Εξετάζει πώς αυτή αποτελεί μια καινοτομία για τα μέχρι τώρα πρότυπα οργάνωσης εκθέσεων, η οποία έγκειται σε μια νέα αντίληψη και οργάνωση του χώρου, βάση της νέας πραγματικότητας και κατανόησης του κόσμου λόγω της εισαγωγής της ψηφιακής τεχνολογίας. Προτείνει μια χωρική «αφήγηση» που χαρακτηρίζεται από μια αφήγηση των πληροφοριών υπερκειμενικού τύπου (hypertext), μια πορεία διακλαδώσεων με κόμβους και σημειολογικές συνδέσεις, και μια «συνδεδεμένη απομόνωση» (connected isolation) εκθεμάτων και επισκεπτών. Μια ενιαία γυάλινη πτυσσόμενη επιφάνεια που καλύπτει τα εκθέματα και πάνω στην οποία ο επισκέπτης κινείται- surfάρει, επιτρέπει απειρία κινήσεων, επιλογή της πορείας-πλοκής και πολλαπλές αναγνώσεις. Μοιάζει με μια τεράστια οθόνη που προσφέρει πρόσβαση στις πληροφορίες και σπάει τα όρια φυσικού και ψηφιακού χώρου, ή με μια σκηνή όπου ο επισκέπτης δεσμεύεται με τη σκηνογραφία και γίνεται θεατής και θέαμα, αλλά και δημιουργός μιας «παράστασης» ..].