Βιομηχανικά μνημεία του Βόλου : οκτώ παραδείγματα τότε και τώρα - Τσαλούχου, Αργυρώ
[ Η βιομηχανία ήταν ένας κλάδος της οικονομίας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πολιτιστική εξέλιξη της πόλης του Βόλου. Στόχος της εργασίας είναι η καταγραφή και η προώθηση της γνώσης αναφορικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά που σήμερα αποτελεί εξαιρετική μαρτυρία του πολιτισμού της πόλης. Αρχικά, γίνεται αναδρομή στην ιστορία της βιομηχανίας από την ένταξη της πόλης στο ελληνικό κράτος (1881) ως σήμερα. Στην συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά οκτώ από τις σημαντικότερες βιομηχανίες που ιδρύθηκαν στο Βόλο από το 1883 ως το 1960, οι οποίες σήμερα αποτελούν - όσες βέβαια έχουν διασωθεί - σημαντικά βιομηχανικά μνημεία. Ερευνώνται: η αρχιτεκτονική των μνημείων, η επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της εποχής και οι σημερινές χρήσεις. Τέλος, γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες των φορέων για την επανάχρηση των κτιρίων, σε κάποια συμπεράσματα και σε προτάσεις για την ανάδειξή και την αξιοποίησή τους].