Batman : από το κόμικς στο σινεμά - Βαρνάβα, Μαρία - Πελαγία
[Η αναζήτηση της σημασίας του χώρου στην αρχιτεκτονική, στον κινηματογράφο και στα κόμικς, εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο παράγουν το έργο τους και το προβάλλουν στο κοινό. Η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος και τα κόμικς αναφέρονται σε ένα κοινό πεδίο: τον χώρο. Ο χώρος στην αρχιτεκτονική είναι το δομημένο περιβάλλον. Είναι μια κατασκευή με συγκεκριμένη μορφή και ικανά να προσδιοριστούν όρια. Ο χώρος στον κινηματογράφο είναι η μίμηση της πραγματικότητας με την μορφή της κινούμενης εικόνας. Ο χώρος στα κόμικς είναι η αναπαράσταση της πραγματικότητας με τα μέσα του σχεδίου. Επομένως, ο κινηματογράφος και τα κόμικς αποκτούν αρχιτεκτονική διάσταση από το γεγονός ότι δημιουργούν χώρους με συγκεκριμένες μορφές. Αντικείμενο της διάλεξης είναι η προσέγγιση της διάστασης του χώρου στον κινηματογράφο και στα κόμικς, μέσα από το έργο του Alan Moore «the killing joke» και η μεταφορά του στην ταινία «Batman» του σκηνοθέτη Tim Burton. Η αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται η εικόνα στον κινηματογράφο σε σύγκριση με τα κόμικς ξεκινά και καταλήγει από τις πρωταρχικές σημασίες του χώρου..].